Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Apetyt rośnie w miarę jedzenia (tylko w szpitalu)

Udostępnij:
Ukazał się projekt rozporządzenia w sprawie programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. Przewidziano w nim m.in., że posiłki w lecznicach będą przygotowywane zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka co najmniej na siedem dni.
Jadłospis ma zawierać informacje m.in. o składzie produktów, kaloryczności i wartościach odżywczych, obecności alergenów – przewiduje projekt rozporządzenia MZ w sprawie programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”.

Raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku wykazał znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach. Jako najczęściej powtarzające się błędy wymieniano nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów: mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt wysoką podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżoną wartość energetyczną diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, zawyżoną zawartość soli.

Projekt rozporządzenia przewiduje, że posiłki szpitalne będą przygotowywane zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka co najmniej na siedem dni. Ma on zawierać informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, zawartość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, ilość soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.

Szpital codziennie będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

W uzasadnieniu projektu podkreślono, że diety stosowane w żywieniu pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych, a stanowić jedynie modyfikację prawidłowego żywienia. Może ono obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych lub eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta.

Powinno ono także uwzględniać aktualną sytuację zdrowotną: musi być dostosowane zarówno do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. Wszelkie odstępstwa od diety normalnej powinny być możliwie jak najmniejsze i trwać jak najkrócej, o ile pozwala na to stan zdrowia świadczeniobiorcy.

Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego będzie Narodowy Fundusz Zdrowia. Rozliczenie programu pilotażowego odbywać się będzie według stawki w wysokości 25,00 zł za osobę na dzień pobytu pacjenta na oddziale.
 
123RF
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.